tcs it wiz 2013




source: http://briteit.blogspot.in

TCS IT Wiz 2013 Bhubaneswar Prelims



1.What is the online meeting, desktop sharing, and video conferencing sotware from Citrix called?
Ans:GoToMeeting

2.Identify the person associated with this who is the founder of Intel

                             
Ans:Robert Noyce

3.It is often used as a measure of computer operating system reliability or stability.It measures the time of a machine, typically a computer, has been working and available.Which term ?
Ans:Uptime

4.In the context of disaster recovery,what is th maximum tolerable length of time that a computer, system, network, or application can be down after a failure or disaster occurs?
Ans:Downtime

5.Identify the company


                                 
Ans:Karbonn

6.Lenovo, Paypal and few other companies have launched this alliance with the goal of revolutionizing online authentication with an industry-supported,standards-based open protocol that not only makes users more secure but is also easy and convenient to use.What is it ?
Ans:FIDO Alliance

7.Web OS, is a mobile operating system that was earlier owned by HP.It has been acquired by which company now ?
Ans:LG



8.Identify this logo

                                                      
Ans:Flipboard



9.What is the action of recording the keys struck on a keyboard typically in a covert
manner so that the person using the keyboard is unaware that their actions are being monitored called ?
Ans:Keylogging

10.When is the World Backup Day celebrated (March 31, December 31, June 1)
Ans:March 31st

11.Born : January 30, 1925. Died: July 2, 2013, American engineer and inventor who changed computing for life. Who ?
Ans:Douglas Engelbert

12.What is 'S' is SRAM ?
Ans:Static

13.Wishtel is a Mumbai based company which makes OS for BSNL tablets. What is special about this OS?
Ans:Hindi Android OS

14.It is the set of rules that defines the combinations of symbols that are considered to be a correctly structured document or fragment in that language. ( He gave the clue ‘ _____ error’)
Ans:Syntax

15.What was the theme of this Amul Ad ?

                                  


Ans:i-phone 5 launch in India

16.EOS is a product by which company ?
Ans:Canon

17.“Keep Moving” is the tagline of which product? (model no wasn’t required)
Ans:Blackberry Z10

18.It is the process of removing the limitations on Apple devices running the iOS operating system through the use of software and hardware exploits – such devices include the iPhone, iPod touch, iPad, and second generation Apple TV.What ?
Ans:Jailbreaking

19.PCI DSS is a proprietary information security standard for organizations that handle cardholder information for the major debit, credit, prepaid, e-purse, ATM, and POS cards. What is the fulform of PCI is DSS is Data Security Standard ?
Ans:Payment Card Industry

20.Identify this logo (Openstack, Closedstack)

                                      













TCS IT Wiz 2013 Coimbatore Prelims


1.Who developed the first compiler for a programming language in 1952 ? 
Ans:Grace Murray Hopper

2.Canvas and Modu T are from which company ?
Ans:Micromax

3.Newton was an operating system for PDA's from which company ?
Ans:Apple 

4.Which gaming console was officially unveiled on MTV on May 12, 2005, with detailed launch and game information divulged later that month a the Electronic Entertainment Expo (E3) ?
Ans:Xbox 360 

5.Whose ad is this ?

                                       
Ans:IBM

6.This person is a former Google Entrepreneur but, now resigned that job and is working in Yahoo! as President and CEO. Identify
Ans:Marissa Mayer

7.Identify the logo

                                    
Ans:Blogger

8.What does COBOL stands for ?
Ans:Common Business Oriented Language 

9.Identify this person

                                      
Ans:Vinod Dham

10.Webkit is from which famous recently released browser?
Ans: Google Chrome

11.'Whispernet' is a 3G network from which American multinational electronic company ?
Ans:Amazon

12.Identify the company from the person

                                   
Ans:Facebook(Dustin Muzkovitz)

13.1600 Amphitheatre Parkway in Mountain View, Santa Clara country. What ?
Ans:Googleplex

14.Identify the game

                                 
Ans:Where is my Water

15.In the world of Gaming we have MMOSG. What does SG stands for ?
Ans:Social Gaming

16.Identify the company from this ad


                            
Ans:Sony

17.Whose DTH signals are transmitted using MPEG-2 digital compression technology, from the satellite INSAT 4A at 83.0 degrees East ?
Ans: Tata Sky

18.In 2011 this thinker and creator reunited with Napster co-founder Shawn Fanning to create what ?
Ans:Airtime



TCS IT Wiz 2013 Pune Prelims


1.Which celebrity became the first Indian to cross 1 million follower mark on Twitter ?
Ans:A R Rahman

2.Which site makes users copy another persons photos and put them on instagram as their own?
Ans:Instasham 

3.nexGTv is a mobile application,which provides access to live TV channels and video on demand on handsets. This app allowed people to watch videos of one of the largest events in human history this year. Which event ?
Ans:Maha Kumbh Mela

4.Identify this CEO of a famous mobile company

                                       

Ans:Stephen Elop(Nokia)

5.Which famous company did Sanjay Mehrotra form, headquartered at Milpitas, california, this company produces what are today known as pendrives?
Ans:Sandisk

6.We all say Giga bye. Now this is 10 to power how much ?
Ans:9

7.In the world of books what is the full form of ISBN ?
Ans:International Standard Book Number

8.Identify this logo such that before the .ly a meaningful word is formed?

                            
Ans:Bit.ly

9.Identify this logo

                                          

Ans:Norton

10.Sometimes advertisements on the net have virus in them,that is you might think it is a genuine ad but in real it is a virus. identify this term.
Ans:Mal Advertising

11.TCS has been in the news due to its acquisition of a French Technology services company for over 75 million euro.Name the company?
Ans:ALTI SA

12.In which famous indian directors memory did Google have this doodle.

                     
Ans:Satyajit Ray

13.What is Samsung's answer to Siri ?
Ans: S Voice

14.In the domain extension .com what does com actually stands for ?
Ans:Commercial

15.What is the full-form of the famous company AMD ?
Ans:Advanced Micro Devices

16.Today we have a better system of security on social networking sites other than usernames and passwords. Identify it.

                     
Ans:Dual Authentication

17.What is this device called: it was used to watch movies nearly 15-20 years back,it was big than todays CD roms?
Ans:VCR

18.What is Mozilla's online paying application called?
Ans;Mozpay

19.Mozilla and which famous Korean telecom giant is collaborating to produce Mozilla's next generation web browser SERVO?
Ans:Samsung

20.Identify him . He is not very famous.But founder of a famous website

                                 
Ans:Eduardo Saverin (Facebook)






TCS IT Wiz 2013 Indore Prelims

1.The website Symbolics.com was in the news recently. What is special about this website ?
Ans:First registered domain

2.Identify this logo

                              
Ans:Dropbox

3.What does CSI stands for in the context of computer associations in India ?
Ans:Computer Society of India

4.Which company has been named as the official IT consulting partner of the New Your City race, the flagship NYC Half 2013 ?
Ans:TCS

5."Lean in: Women, work and the will to lead" is a book by Sheryl Sandberg, the COO of which company ?
Ans:Facebook

6.PARAM YUVA II was inaugurated India's fastest supercomputer.Who created it
Ans:C-DAC

7.The name of this company can be roughly translated from Japanese to English as "Leave Luck to Heven". Name the company ?
Ans:Nintendo

8.Identify the game

                               

Ans:Angry Birds Star Wars

9."The Human Network" is the advertising campaign of which global MNC ?
Ans:Cisco

10.What is the full-form of SQL ?
Ans:Structured Query Language

11.Who is the chairman of TCS ?
Ans:Cyrus Mistry

12.Identify the game

                            

Ans:Templerun 

13.Before its launch, companies wanting to get an IP address had to apply to APNIC (Asia-Pacific Network Information Centre).But by setting this up, ISPs in India will be able to purchase this IP addresses from it instead of buying from international agencies. What is being spoken about here ?
Ans:National Internet Registery

14.Identify this person

                          

Ans:Reid Hoffman




TCS IT Wiz 2013 Lucknow Prelims



1.Business Warehouse, Business Objects software, Sybase mobile products and in memory computing appliance HANA are all products of which company ?
Ans:SAP

2.Identify this logo

                         
Ans:Godaddy

3.Connect Imangi Studios , Brave and OZ
Ans:Templerun

4.Which virus also known as max++ or sirefef is a Trojan horse that affects Microsoft windows operating system ?(Hint: Also known as ZAB)
Ans:Zero Access 

5.Which motion sensing input device by Microsoft was codenamed in development as Project Natal ?
Ans:Kinect

6.Identify this person


                           

Ans:Ken Olsen

7.Google Glass is a wearable computer with an OHMD that is developed by Google. What is OHMD ?
Ans:Optical Head Mounted Display

8.On July 31, 2012 Bollywood Actress Kalki Koechlin launched which online shopping sites “Star N Style” feature ?
Ans:Myntra

9.Founded in 1982 by Gary Hendrix with a National Science Foundation grant, this was originally focused on artificial intelligence related projects. Which antivirus maker is this ?
Ans:Symantec

10.Intially Developed by Macromedia and then acquired by X, Flex was donated by X to the Apache Software Foundation in 2011. Who is X ?
Ans:Adobe

11.In cryptography , CA is an entity that issues digital certificates. What is the full form of CA ?
Ans:Certificate Authority

12.Identify this logo

                                    
Ans:Wikimapia

13.X is a microconsole running its own version of the Android operating system, developed by Boxer8. Julie Uhrman founded the project in 2012. Name X
Ans:Ouya

14.X is an Indian direct-broadcast satellite service provider. It uses MPEG-2 digital compression technology, transmitting using NSS-6 Satellite at 95.0. ( Some information was given but it was a giveaway when giri announced that connect it with Shahrukh khan)
Ans:Dish TV

15.Identify the website

                             
Ans:Instaram

16.X and SETI are Developing a Space Cash System called X Galactic. The new initiative seeks to help lay the financial groundwork for the rapidly evolving field of commercial spaceflight. Identify X
Ans:Paypal

17.He was an American Entrepreneur, marketer, inventor, founder and chairman who died on October 5 2011.Name the person.
Ans:Steve Jobs

18.Frank Beck and Bent Stumpe, engineers from CERN, developed a transparent ________ in the early 1970s and it was manufactured by CERN and put to use in 1973.This_________ was based on Bent Stumpe's work at a television factory in the early 1960s. Fill the blank
Ans:Touchscreen

19.What was developed under the codename Boot to Gecko
Ans:Firefox OS




TCS IT Wiz 2013 Mumbai Prelims




1.Pranay Chulet, is the founder and CEO of which online classifieds portal launched the website in 2008 in India ?
Ans:Quickr

2.Identify this person [hint:He Launched the GNU project]

                                       

Ans:Richard Stallman

3.Expand POP
Ans:Post Office Protocol

4.It was originally codenamed "Majel" after Majel Barrett, the wife of Gene Roddenberry, and well known as the voice of computer systems in his Star Trek franchise.How do we know it today ? Hint (Related to Google)
Ans:Google Now

5.A X is a collection of Internet-connected programs communicating with other similar programs in order to perform tasks. The word X is a portmanteau of robot and network.What is X ?
Ans:Botnet

6.Bloodline Club, a initiative for blood donation was launched by which famous Indian mobile operator?
Ans:Tata Docomo

7.It is a computer accessory that is used to assist in navigating or providing more precision when using touchscreens. It usually refers to a narrow elongated staff. What is it ?
Ans:Stylus

8.Identify this logo

                               
Ans:Microsoft OneNote

9.Revolution, Dolphin, Atlantis, Project Reality , Project Nitro, Oxygen and Project Cafe are all codenames used by which company ?
Ans:Nintendo

10.Which motion sensing input device, stems from early work on the EyeToy, a webcam-based controller for the PlayStation 2 conceived in 1999 and released in 2003 ?
Ans:Playstation Move

11.Who creates this game ?(not sure about image,don't know even image was given)

                                
Ans:Zynga

12.Which company changed its strategy in November 2009 by changing the question asked the users for status updates from "What are you doing?" to "What's Happening?" ?
Ans:Twitter

13.What is the name of the Telecom & Telemetry services arm from GAIL (India) Limited, which if know for commercially leasing telecom services to telecom operators across India since 2001 ?
Ans:GAILTEL

14.Identify this logo

                           
Ans:Verisign

15.On August 9,2012, English musician Ellie Goulding came out with a new music video for her song "Anything Could Happen". The video only contained fan submitted _______ _______ to represent words or lyrics from the song.Fill in the blanks
Ans: Photos using Instagram

16.Datacash, comes from which company ?
Ans:Mastercard

17.Identify the picture which uses a cryptography encoding(the name was erased)

                                 


Ans:Morse Code





TCS IT Wiz 2013 Kochi Prelims


1.The company has a rich heritage of many "firsts", including creating the first Microsoft-powered smartphone (2002) and the first Microsoft 3G phone (2005). Their first major product, one of the world's first touch-screen smartphones, appeared in 2000.Which is the company [ hint:Taiwanese Company]
Ans:HTC

2.Name the TCS initiative which uses mobile phones and sensor technology to give personalized advice to farmers
Ans: M-Krishi

3.Expand URL
Ans:Uniform Resource Locator

4.Identify this website devoted to reviews, information, and news of films

                              
Ans:Rotten Tomatoes
 
5.The term was inspired by a story in Greek Mythology because the thing being talked about appears to perform a desirable function but instead facilitates unauthorized access to the users computer system.What is it ?
Ans:Trojan

6.What was codenamed 'Fennec' ? [ gave little more info]
Ans:Firefox 

7.Which company did BSNL tie up with to come out with a range of tablets ? (Samsung , Pantel , Aakash)Ans:Pantel

8.This is the Game 'The Secret of Monkey Island'.Who creates it . [hint:it is a animation company which started making games] (different image)

                               
Ans:Walt Disney

9.It is the online equivalent of a physical point of sale terminal located in most retail outlets. Paypal is one of the largest names in this sector. Name the product/technology[hint: Giri said about some arch .. something]
Ans:Payment Gateway

10.X is a Hungarian Company, producing a cloud-based (SaaS) presentation software and storytelling tool for presenting ideas on a virtual canvas.was officially established in 2009 by Adam Somlai-Fischer. What is X ?
Ans:Prezi

11.Identify

                               
Ans:Torch Browser

12.It is a "social cataloging " website founded in December 2006 and launched in January 2007 by Otis Chandler, a software engineer and entrepreneur, and Elizabeth Chandler. The website allows individuals to freely search their extensive database of books,annotations, and reviews. Name it (Bookmarks, Crossword,Goodreads)
Ans:Goodreads

13.Identify

                        

Ans:Snapfish 

14.This app has just been launched by Gurgaon based Founder & Vishal Sharma and is the first app in the world for instant hiring of autos. Name the app
Ans:Appycab

15.Elwoods Edwards is an American voice over actor. He is best known for uttering a phrase which was also the name of a very successful Hollywood movie. What did he say ?
Ans:You've Got Mail

16.If 10 to the power 3 is Kilobyte . Then what is 10 to the power 24 [hint: it is extreme] (Picabyte, Petabyte , Yottabyte)
Ans:Yottabyte

17.French word for 'courriel' . How do we know it ?
Ans:e-mail

18.The iconic adoption of this keyboard combination has come from David Bradley, a designer of the Original IBM PC.It was chosen since it was nearly impossible to press this with one hand.What is the combination [hint: Bill Gates recently apologized about this]
Ans:Ctrl+Alt+Del

19.Identify the logo

                                     
Ans:Yammer

20. X is a navigation aid used in user interfaces. It allows users to keep track of their locations within programs or documents. The term comes from the trail in a popular fairytale.[hint: It is used to track trails]
Ans:Breadcrumb





TCS IT Wiz 2013 Nagpur Prelims


1.Which company was founded by Akio Morita and Masaru Ibuka?
Ans:Sony

2.Which company was formed when the founder of the company was forced to pay $40 inoverdue fines after returning Apollo 13 well past its due date?
Ans:Netflix

3.Identify this lady

                                   
Ans:Grace Murray Hopper
 
4.Identify this person

                                             

Ans:Pete Cashmore

5.Yammer was acquired by which company in 2012 ?
Ans:Microsoft

6.Identify this app

                                           
Ans:Evernote

7.Identify the logo

                                   
Ans:Google Earth

8.Identify this app

                                                 
Ans:Talking Tom

9.Which educational institute was founded by Vijay K Thandani and Rajendra S Pawar?
Ans:NIIT

10.It was originally created by Phil Katz in 1989 and was first implemented in PKWARE.Identify.
Ans: .zip

11.X is the practice of obtaining needed services, ideas, or content by soliciting contributionsfrom a large group of people, and especially from an online community, rather than fromtraditional employees or suppliers. Even Wikipedia was also described as X mistakenly. DellIdeamstorm is one of the example for X. Identify?
Ans:Crowdsourcing

12.Expand YAHOO
Ans:Yet Another Hierarchical Officious Oracle

13.Meg Whitman is the Present CEO of which famous compay?
Ans:HP

14.What does ILM stands for ?
Ans:Information Lifecycle Management

15.It is a term that is used to identify the use and collection of computer hardware andsoftware that was used in days gone by. While much of this type of collecting involvessystems and software that was produced since the advent of the personal computer.Identify?
Ans:Retrocomputing

16.This is the old logo of ?


                              

Ans:Nokia

17.It is a web browser developed by Apple Inc. and included with the Mac OS X and iOSoperating systems. Identify?
Ans:Safari

18.It is a brand of e-reader developed by American book retailer Barnes & Noble. Identify?
Ans:Nook

19.It was initially called Oak. it went by the name Green later, and was later renamed what?
Ans:Java

20.Who created the game Angry Birds ?
Ans:Rovio





TCS IT Wiz 2013 Chennai Prelims


1.Yahoo has partnered with which company to help Yahoo mail users attach files easily and quickly ?
Ans:Dropbox

2.She is Eesha Khare. What did she do ?

                              

Ans:Invented 20 second mobile charger

3.'Pulse' is a News Reader App acquired by Which tech giant ?
Ans:Linkedin

4.Expand GIF
Ans:Graphical Interchange Format

5.Identify this person

                                       

Ans:Krishnakumar Natarajan 

6.Which company has recently launched the 'Cup of Coffee' campaign to demonstrate to small business owners how easy it is to built websites ?
Ans:Godaddy

7.It was originally released as a powertoy for the Tablet PC in 2002.The program is a screen-capture tool that comes with Windows.How do we know it?
Ans:Snipping tool

8.Which international organization was founded in 1998 by Steve Linford to track email spammers and spam-related activity, was in the news because of some serious spam attacks ?
Ans:The Spamhaus Project

9.Which Chinese search engine is developing a prototype digital eyewear similar to Google Glass ?
Ans:Baidu

10.Ricoh Innovations Corporation (RIC), a subsidiary of Ricoh Company Ltd, recently launched a mobile visual search platform which connects users with a variety of digital media by capturing an image. What is it called ?
Ans:Ocutag

11.Identify the logo

                                       
Ans:Wechat

12.It is a group of similar binary-to-text encoding schemes that represent binary data in ASCII string format by translating it into a radix-64 representation. What is this called ?
Ans:Base64

13.Gameloft, a Paris based publisher and developer of games has tied up with this channel's digital arm to distribute their mobile games in India. Which one ?
Ans: Disney UTV

14.Identify

                                                 
Ans:Free Software Foundation

15.Identify(not sure about the image)

                                       

Ans:Memes

16.What did he invent ?



                                   

Ans:Sumit Dagar created Braille Smartphone

17.A Carnegie Mellon computer professor is credited for creation of this.He thought it would help people on message board at Carnegie Mellon to distinguish serious posts from jokes.What did he create ?
Ans:Smiley
18.Identify

                              

Ans:Justdial (Amitabh Bachan is the brand ambassador , the phone no of Justdial)

19.In the context of the World Wide Web, X is a Uniform Resource Identifier (URI) that is stored for later retrieval in any of various storage formats. All modern web browsers include X features. X are called favorites or Internet shortcuts in Internet Explorer, and by virtue of that browser's large market share, these terms have been synonymous with X since the first browser war.
What is X ?
Ans:Bookmark

20.Which global company has partnered with small companies in India to build several technologies
Ans:Yahoo




TCS IT Wiz 2013 Kolkata Prelims

1.Which was the first carmaker to integrate Apple's Siri personal assistant into its vehicles?

2.As part of its initiative "India Get Your Business Online", Google has put which legendary Delhi market, which has been in existence for over a hundred years, online?

3.If SaaS is Software as a Service, IaaS is infrastructure as a service, then what is DRaaS?
Which was the first Indian city to have a cell phone network?

4.The term was first commercially used in August 1999 and was coined by brand consulting firm Interbrand corp. which was hired to think of a name "a little catchier than IEEE 802.11b Direct Sequence." Which term?

5.This term refers to the use of computers and computer networks to political ends, chiefly free speech. The December 2010 attacks by Anonymous on the websites of Mastercard and Visa are a notable example of this. Which term?

6.What is this character called?
7.Location based social networking website founded by Dennis Crowley and Naveen Selvadurai?

8.Where is Julian Assange currently? (In other words, which country's embassy has given him asylum?)
9.ID this person who recently tried to take over DELL (options provided)                                                                        

10.Who is the author of the book "The TCS Way"?

11.This image was recently on the cover of The Economist, talking about how we're all overloaded with data in the modern world. What does it refer to? (options provided) 
                   

12.The Indian Government recently organised a 32-hour event to promote social media's involvement in making government decisions. What was it called? (options: hackathon, webinar, pub-opinion)

13.Name the free online travel guide launched by Wikipedia built collaboratively by contributors from all around the globe.

.14.This is a kind of cybersquatting and relies upon mistakes such as typographical errors made by users while entering a URL into a web browser. What?

15.________ is a way to shut down all Internet traffic. Widely used during the Arab spring.

16.Company started by Kunal Bahl and Rohit Bansal?


17.TD
                                               

18.Current CEO of HCL? (options provided)

Answers 1. GM  2. Chandni Chowk 3. Disaster Recovery as a Service 4. Wifi  5. Hacktivism   6. Clippy   7. Foursquare  8. Ecuadorian Embassy  9. Carl Icahn 10. S. Ramadorai 11. Data Deluge 12. Hackathon 13.wikivoyage    14. Typosquatting 15. Internet Kill Switch    16. Snapdeal  17. OLPC project                  18. Anant Gupta







TCS IT Wiz 2013 Hyderabad Prelims


1.The logo consists of Nordic runes of the king initials. According to legend, the king gained his nickname due to his love for berries which stained his teeth. Identify the technology ?
Ans: Bluetooth

2.In the world of technology, what does the acronym BYOD stands for ?
Ans: Bring Your Own Device

3.It started in the year 1938 as a small trading company with forty employees located in Su-dong. It dealt in groceries produced in and around the city and produced its own noodles. Who is this electronics giant ?
Ans:Samsung

4.While PB & J stands for peanut butter and jelly, now it also stands for Process,Bureaucracy & Jams. Which technology company started this concept?
Ans: Yahoo

5.Turing awards recipient, computer scientist John McCarthy, coined this term in 1956 which means 'the science and engineering of making intelligent machines'. What term ?
Ans:Artificial Intelligence

6.In the term mVoIP, VoIP stands for 'voice over Internet Protocol', What does 'm' stands for?
Ans:Mobile 

7.According to a Google 2012 study which movie toped the 'most searched movie in India' category ?
Ans:Ek Tha Tiger

8.Under the aegis of Mr. Sam Pitroda , this was started to provide thousands of students' access to the best online study material through its vision of connecting classrooms across India.They recently concluded their first public lecture series on the theme 'Democratizing Information, justice, equality and the rule of law' at Delhi University. What is being talked about ?
Ans: National Knowledge Commission

9.'Present Yourself' is the tagline of which company ?
Ans: Slideshare

10.According to wikipedia, this involves various aspects of farm management such as plowing land,planting, growing and harvesting corps, harvesting trees and bushes, and raising livestock. What ?
Ans:Farmville

11.Logo of ?

                                 
Ans:Google Drive


12.Who invented this , hint: It is the first CRT

                                            



13.Identify this person

                                         
Ans:Som Mittal

14.According to the american dialect , Which word in IT was coined the word of the year 2012 ?
Ans:Hashtag 

15.Identify the logo

                               

Ans: Microsoft Pixelsense


16.Who wrote this book

                                           

Ans:Clayton Christensen

17.Identify the Social Networking Site
Hint:Acquired by Justin Timberlake recently

                                       
Ans:Myspace

18.This is the method of retrieving another users data,such as personal details and credit card info. What?
Ans:Phishing

19.Name the famous comic strip by Scott Adams which has now been digitized and is available for download

                                     
Ans:Dilbert

20.When someone pointed out that the tiny buttons on company's device looked like a collection of small seeds. Also the fact that the phones were manufactured only in black.Thus what name what given to the phone ?
Ans:Blackberry



TCS IT Wiz 2013 Ahmedabad Prelims

1.Department of electronics developed a web based system called PPS.Who launched it this year ?
Ans:Kapil Sibal
2.ETS (Educational Testing Services) the world's largest private non profit educational testing and assessment organization has recently launched the first mobile app for one of its flagship exams. Which exam is this that could get you admissions in the USand other English Speaking nations?
Ans:GRE
3.Which French IT MNC was in the news in 2011 due to the CEO's decision to eliminate internal emails across the organization? They were also in the news during the 2012 London Olympics.
Ans:Atos Origin
4."Just spent amazing time with Colbert?" Is he sane? " which former American president's tweet?
Ans:Bill Clinton
5.This is a type of internet bot that aims to vote automatically in online polls, often in a mailicious manner in order to impact the result of a poll. What are they called ?
Ans:Votebot
6.MobiCash Easy is mobile wallet offered by which major bank in India?
Ans:SBI
7.On ebay census of most online shoppings.Which city topped?
Ans:New Delhi
8. Identify

                                   
Ans:Segway
9.In November 2012, which company along with Alaska Airlines Flight Quest, launched an open data challenge to the world's best data gurus to delve into two months worth of Flight Stats, flight data, and come up with algorithms that could predict airplane arrival time more precisely
Ans:General Electric
10.It is named after former American NBA player Larry Bird. What is being spoken about ?
Ans:Twitter logo
11.What is the full form of DRM in Digital World
Ans:Digital Rights Management
12.Identify

                            
Ans:Google Maps(Treasure Mode)
13.Still used to this day, it was devised and created in the early 1870s by Christopher Latham Sholes, a newspaper editor and printer who lived in Milwaukee.What ?
Ans:Qwerty
14.It is the smallest controllable element of a picture represented on the screen. The word is portmanteau of picture and element. What is being spoken about ?
Ans: Pixel
15.What is the full form of ENIAC ?
Ans: Electronic Numerical Integrator and Computer
16.Identify the logo

                           
Ans:Uncyclopedia
17.it is defined as a finite list of well-defined instructions for calculating a function. It is applicable in both computer science and mathematics.What is being spoken about ?
Ans:Algorithm
18.What is being blanked here

                               
Ans:Instagram
19.Full Form of SSD ?
Ans:Solid State Drive
20.Identify

                                               
Ans:IBM Smarter Planet







TCS IT Wiz 2013 UAE Prelims



1.What in the world of computers was initially designed to prevent phosphor burn-in on CRT and plasma computer monitors?
Ans:Screen Saver
2.What do you call a person who spends a great deal of his time on computers ?
Ans:Mouse Potato
3.What is this called?




                              


Ans:Blue Screen of Death
4.Which was the most used term on the internet in 2012?
Ans:Hashtag ( # )
5.Who are they ?

             
Ans:MS Office Assistants
6.Identify her ?

     
Ans:Virgina Rometty
7.Which company provided solutions for the New York Half marathon ?
Ans:TCS
8.Who was the Times Person of the Year for the year 2006 ?
Ans:You ( Reference to the millions of people contributing to the internet)
9.Identify the logo ?

                                     
Ans:Dropbox
10.Which term is used to describe a computer security expert who uses hacking with ethical intentions like improving security of workstations ?
Ans:White Hat Hacker
11.Identify

  


Ans:Angry Birds - Star Wars






TCS IT Wiz 2013 Kochi Finals

DATA CLOUDS

1.Identify this person and device

                          
Ans:Konrad Zuse & Z1

2.Which famous Indian is behind this technology

                        
Ans:Pranav Mistry
3.A question on Larry Bird .. sm more info (I guess i don't wanna provide more info. U guys already know the answer)
4.Who came up with Noise Canceling ( an image was shown)
Ans:Bose
5.What links Pepsico, Apple, Inflexionpoint and changemytyre.com ?
Ans:John Sculley
6.What is the 'T' in Captcha stands for ?
Ans:Turin (as in Alan Turing)

BIG DATA VISUALIZATION

1. Cisco + Alcatel Lucent + "Express Yourself"
Ans:Airtel
2.One Date was given + Metro + Windows 8 app store logo
Ans:Windows 8
3.5 October 2011 + Sakshat + Android + QUAD
Ans:Aakash
4.Walmart + Tumblr + Institute of Technology of Illinois
Ans:Marissa Mayer
5. 8 June 1955 + http:// + W3C
Ans:Tim Berners Lee
6.Dan Libby + Image of Ramanathan V Guha + 1999
Ans:RSS

@ TCS

1.Known as the Marathon of 5 Burroughs .... [buzzer]
Ans:New York Marathon
2.He is currently the vice chairman at TCS . He is an adviser to the Prime Minister of country ...[buzzer]
Ans:S. Ramodorai
3.GNDM
Ans:Global Network Delivery Model
4.Who among these iconic Indians has not been the chairman of TCS (J.R.D Tata , Nani Palkhivala ,Ratan Tata , F.C Kohli)
Ans:F.C Kohli

INTERNET OF THINGS

1.Image of Lars Rasmussen + Image of Pegman + Video of Waze
Ans:Google Maps
2.Image of Mr.Splashy Pants (old mascot of Reddit) + Image of Steve Huffman + A video
Ans:Reddit
3.Taobao.com + Image of Jack Ma + A video
Ans:Alibaba.com
4.Image of Cher Wang + logo of Open Handset Alliance + An ad of HTC
Ans:HTC






TCS IT Wiz 2013 Nagpur Finals

Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2013 Nagpur Finals Questions.We have our sincere thanks and wishes to Dakshak Nagrale, who provided us the questions.

DATA CLOUDS

1. Which company recently acquired the popular site founded by Otis Chandler and his wife Elizabeth in 2007?
Ans:Amazon (acquired Goodreads)
2.What is this in the field of technology ?

                                         
Ans:Touchflo 3D
3.What links PepsiCo, Apple, Inflexionpoint and an Indian startup changemytyre.com?
Ans:John Sculley
4.Identify this

                                  
Ans:Gaana.com
5.Brian Acton and Jan Kaum are the founders behind this tech company. Name it.
Ans:Whatsapp

BIG DATA VISUALIZATION

1.

                                   
Ans:Google Glass
2.


Hint:It recently went bankrupt
Ans:Kodak

3.

Ans:C programming language

4.

Ans:Bose Corporation
5.

Ans:SAP AG
6.

Ans: AVG

@TCS


1.Expand STEM
Ans:Science, Technology, Engineering and Mathematics
2.API is a company from which country to which TCS is providing accounting solutions?
Ans:Australia
3.TCS is giving Technical support to project in Nagpur. What is it?
Ans:
4.Which country in Africa continent is given accounting solutions by TCS? Hint : The name starts from ‘Z’.
Ans:Zambia










TCS IT Wiz 2013 Bangalore Finals

DATA CLOUDS



1.Which tech giant helped Nokia manage with tech support Symbian OS for mobiles ?
Ans:Accenture
2.How do we know it today ?
                                    
Ans: Router ( this is the first Interface Message Processor)
3.Which app created by UK teenager, Nick D'Aloisio has been acquired by Yahoo in a multi millions of pounds deal ?
Ans:Summly
4.Which company in 2013 launched a tablet named 'FonePad' ?
Ans:Asus
5.John Daniel, Jacques Barrett , John Tindall they collectively created something that is today made our internet experience come alive. What did they found ?
Ans:Optical Fibre
6.Which game series by Ubisoft has its latest version set in New England of 2012
Ans:Assasin's Creed

BIG DATA VISUALIZATION







TCS IT Wiz 2013 Ahmedabad Finals

DATA CLOUDS
1.Identify the game

                          
Ans:Pong
2.X is a fork of the Debian project's codebase. X's first release was on 20 October 2004. What is X ?
Ans:Ubuntu
3.The codename of this was emerald sea,named after the given painting. What ?
Ans:Google +
4.This is bluebox. Created by whom ?

                            
Ans:Steve Wozniak
5.His other big venture Blue Origin which wants to develop space hotels , amusement parks and colonies for 2 million or 3 million people orbiting the Earth.Who is the person ?
Ans:Jeff Bezos
6.Identify
                             
Ans: Christopher Latham Sholes

BIG DATA VISUALIZATION
1.Connect these data points

                 
Ans:AMD (Spansion was founded in 1993 as a joint venture between AMD and Japan's Fujitsu Ltd , Future is Fusion is there new tagline , Rory Read CEO of AMD , Edwin Turney co-founder of AMD)
2.Connect these

                            
Ans:Asus (Founded on 2 April 1989 , Jerry Shen CEO of Asus , PhysX is a driver from Asus)
3.Identify the country

                     
Ans:Cambodia (Natalia Luckyanova and Keith Shepherd founders of Imangi Studios , Imangi Studios creator of temple run , A temple in Cambodia)
4.Connect

                       Ans:Ebay (Kijiji subsidary of ebay , founded on 1995 , ebay proxy bidding ,StubHub was acquired by eBay in January 2007)
5.Connect

Ans:LG (Netcast Entertainment Access is HDTV from LG , Lucky and Goldstar merged in 1958 , Zenith owned by LG , Optimus .. LG Optimus )

6.Connect

Ans: SEGA( Started in 1940 as Service Games , SErvice GAmes , Football Manager is published by Sega)








TCS IT Wiz 2013 Mumbai Finals



DATA CLOUDS

1.In 1979 DEC and Intel joined forces to came up with the DIX Standard, and the publication was called the ____________ Bluebook.
Ans:Ethernet
2.This was invented in 1994 by Toyota's Subsidiary, Denso Wave. It's purpose was to track vehicles during manufacturing. How do we know it today?
Ans:QR Code
3.Identify the logo

Ans:Wikinews

4.Back in 2005, Alexis Ohanian and Steve Huffman started an idea called MyMobile Menu and pitched the idea to Paul Graham. What came off this?
Ans:Reddit
5.Who is the investor in the publishing company of this game ?

                     
Ans:Disney (investor in Imangi)
6.Identify

                           
Ans:Moto X (advertisement)

BIG DATA VISUALIZATION

1.Lifescape + Pic + image of Pablo Picaso + House
Ans:Picasa
2.June 2003 + A magazine cover + Virtual Face + Philip Rosedale
Ans:Second Life
3.1918 + Anam National + Image of Konosuke Matsushita +IBM + MyspaceTV
Ans:Panasonic
4.1980 + Logo of Zenith + Presidio +Always On + Chip Magazine.
Ans:Zenith
5.2009 +Create Possibilities + Suneel Bhatta +IRIS 504Q + XOLO Logo
Ans:Lava
6.1972 +Pong + Nolan Bushnell
Ans:Atari

@TCS

1.During 1928, Summer Olympic was held for first time. A marathon sponsored by TCS in europe.
Ans:Amsterdam Marathon
2.TCS is pioneering STEM.... [buzzer]
Ans:Science , Technology , Engineering & Mathematics
3.TCS BPO in Riyadh, Saudi Arabia. What is special about it?
Ans:All employees are Female
4.TCS will implement propreitory cloud based service for which airline group.
Ans:Scandanavian Airlines

INTERNET OF THINGS

1.TATA CRL + HP + Video of Intel
Ans:Co-creation of Supercomputer
2.Tencent + Wechat logo + Parineeti Chopra (answer is the name of a person)
Ans:Ma Huateng
3.Image of Thorsten Heins + Fairfax Financial + Ranbir Kapoor
Ans:Blackberry
4.Google + Paypal + PSY Gangnam Style Video
Ans:Youtube

1 comment: