tcs-it-wiz-2012

TCS IT Wiz 2012 Bhubaneswar Prelims

 

1.1 Byte = how many bits ?
Ans:8 bits
2.What in this world uses MPEG-2 and MPEG-4 digital compression technology and is transmitted using INSAT 4A at 83 degrees E ?
Ans:TATA Sky
3.What is the fullform of COBOL ?
Ans:COmmon Business Oriented Language 
4.Grace Murray Hooper wrote the first_____ in 1952? (opt:Bug,Compiler,BIOS)
Ans:Compiler

5.What is Google's headquarters nicknamed ?

Ans:GooglePlex
6.For which device did Apple make it's Newton OS for?
Ans:Newton PDA
7.Identify him

Ans:Vinod Dham
8.Connect SPSS , LEXMARK , Pwc and the sale of Thinkpad in 2005.
Ans:IBM
9.What was created by Eduaro Saverin ,Chris Huges , Dustin Muzkovitz and other guy?
Ans:Facebook
10.Identigy


Ans:Blogger
11.X was officially launched on MTV on May 12, 2005.The detailed launch and game information divulged later that month at the Electronic Entertainment Expo.What is X ?
Ans:Xbox 360
12.Which former Google executive was hired by Yahoo to take up their Chief Executive Officer Post?
Ans:Marissa Mayer
13.Identify this game


Ans:Cut The Rope
14.Which brand in this world created the Whispernet for its trademark device?
Ans:Amazon
15.Chrome :: Google :::::  Firefox  :: _________ ?
Ans:Mozilla
16.Identify the company

Ans:SONY(Vaio TV Ad)
17.Which company acquired Conner Peripherals,Maxtor and EVault?
Ans:Seagate
18.Identify this entity.


 Ans:JustDial
19.Who has developed AISHA a competitor for SIRI in the market?
Ans:Micromax
20.Which company makes these(name was erased)




TCS IT Wiz 2012 Mumbai Prelims



1.What was developed by Justin Frankel, Dmitry Boldyrev, and Shiva Ayyadurai and its popularity grew quickly, along with the developing trend of MP3 file sharing. Ans:Winamp
2.Leopard, Snow Leopard, Lion are all versions of which famous OS?
Ans:Mac OS
3.Which famous utility was started by Drew Houston, the idea for which he conceived while at MIT?
Ans:Dropbox
4.Identify this person








Ans:Jimmy Wales

5.He has been heading Cisco since 1995 ?

Ans:John Chambers

6.Robohornet is used to measure the speed of which online component?

Ans:Browser

7.Which company's ad campaign is this ?



Ans:Myntra.com

8.Which famous software suite was originally created by StarOffice?

Ans:Openoffice

9.Sabeer Bhatia’s ‘SabseBolo’ acquired this company recently?

Ans:Jaxtr

10.Identify this logo 



Ans:Snapdragon
11.Who succeeded Louis V Gerstner & was preceded by Virginia Rometty?
Ans:Sam Palmisano
12.Cruzer & Sansa are products by which company?
Ans:Sandisk
13.Identify this


Ans:Fifa 12
14.Series 40 is a mobile OS by which company? 
Ans:Nokia
15.Identify him.He is the CEO of Redbus


Ans:Phanindra Sharma
16.Which company, well known in the field of gaming, in collaboration with New Line Cinema creates games based on movies (Recently on an alien franchise )?
Ans:SEGA
17.Which company was founded by John Bullough Lansing in 1946 ?
Ans: JBL
18.Which company has a tagline – ‘Connecting the World through games’?
Ans:Zynga
19.Identify the logo 


Ans:USB
20.What is the fullform of 'AMOLED'
Ans:Active Matrix Organic Light Emitting Diode

TCS IT Wiz 2012 Coimbatore Prelims



1.It was also ranked as the No. 1 for customer satisfaction within the first 

year of its launch with an overall score of over 95%. It have also been adjudged the 'Buzziest Brands of 2009' i.e. the most searched for brands by surfers, in a survey carried out by a leading online portal in India!

Ans:Virgin Mobile

2.Sanjay Jha is the CEO of ?

Ans:Motorola

3.Denis Ritche created C and other computer language.Which is the other one?

Ans:UNIX
4.Identify the device

Ans:Google Glass
5.Who founded NEXT computer corp?
Ans:Steve Jobs
6.It looks like a dog , but it is a robot.Identify the robot created by Sony ?
Ans:AIBO
7.Identify this person?



Ans:Phaneesh Murthy
8.Which is the computer language developed by John Backus ?
Ans:FORTRAN
9.This company makes Digital Piano.Identify
Ans:Yamaha
10.Expand AJAX
Ans:Asynchronus Javascript And XML
11.Identify this OS


Ans:Windows 8
12.Who says "Speed 1 Terahertz, Memory 1 Zettabyte" ?
Ans:Chitti(in the film Enthiran)
13.Which company is the official Watch sponsor of London Olympics 2012 ?
Ans:Omega
14.Expand VoIP
Ans:Voice Over Internet Protocol
15.Identify : "Like Lift without L" 
Ans:Lttt
16.This Company partnered with Boeing for reducing the sound it produces?
Ans:HCL
17.Who owns Centipede Origin?
Ans:Atari
18.Social Networking Site for Professionals ?
Ans:LinkedIN
19.Now its a Google Domain , but it was before owned by Garfield Comic Strip.Which is the Domain ?
Ans:gmail.com
20.What does "CE" signifies ?
Ans:European Conformity 


TCS IT Wiz 2012 Kochi Prelims


1.Which product was created at Stanford Research Institute and later integrated to Iphone 4s?
Ans:Siri
2.What is Android 4.0 commonly called ?(hint:What we would like to eat)
Ans:Icecream Sandwich 
3.Which software was developed at the Cowpland Research Laboratories by Michael Cowpland
Ans:Corel Draw
4.Identify the Author ?


Ans:Andy Grove

5.Godrej and Olympia are the only companies still producing this computer component.(hint:it can be mostly found outside court rooms)
Ans:Typewriter
6.Who is the Father of Free Software Movement ?
Ans:Richard Stallman
7.What is the process of adding a location of a Image,Media file Documents etc.(options:Metatagging , Geotagging)
Ans:Geotagging
8.Identify the software


Ans:Kaspersky 
9.Sean ________  and Sean ________ created Napster.Name them
Ans:Sean Parker and Sean Fanning
10.It is a framework which won the Jolt productivity award and JAX innovation award in 2006.But it didn't gain much popularity.Which framework (options:HTML framework , Spring framework)
Ans:Spring Framework
11.Which game was created by Sami Jarvi ? (hint:its a Person shotter game)
Ans:MAX PAYNE
12.Identify this device ?

Ans:SegWay
13.Identify this game

Ans:Temple Run
14.What is the connection between Hotmail and Jaxtr ? (a famous Indian)
Ans:Sabeer Bhatia
15.Which company was formerly known as Multitech ?A famous laptop selling brand in India (hint:four letter answer)
Ans:Acer
16.How do we better know "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Human Apart" ?
Ans:CAPTCHA
17.Identify (hint;Three dots are the clue)



Ans:Samsung Galaxy S3 
18.Who produces "Me" range of laptops ?
Ans:HCL
19.Adwords,Doubleclick and Motorola Mobility are belong to which company ?
Ans:Google
20.This is an ad of which famous company ?



Ans:Skype



TCS IT Wiz 2012 Pune Prelims


1.Developed in the 1970s by Cleve Moler at MathWorks.Is a revolution in the education industry
Ans:MATLAB
2.What is the full form of IBIBO?
Ans:I Build I Blog
3.Compatibility and Quality was its motto and it derived its name from it.What?
Ans:Compaq
4.Connect

Ans:Microsoft
5.Matthew Charles "Matt" Mullenweg created a website that helps others create other blogs.What did he create ? 
Ans:WordPress
6.It was started as a Card Making company in 1889.Which company?
Ans:Nintendo
7.Who is the CEO of IBM ?
Ans:Virginnia Rometty
8.Headquarters of which company ?

Ans:Amazon
9.Who is known as the father of Pentium Chips ?
Ans:Vinod Dham
10.Expand XIF
Ans:Xerox Image Format
11.What does he create ?

Ans:TCP/IP(Bob Khan)
12.From Latin icon, from Ancient Greek εἰκών "likeness, image, portrait". Eastern Orthodox Church sense is attested from 1833. Computing sense first recorded in 1982.Now a common part of the computer lingo.(pick gave a give away clue:can be seen as tiny images on computers).
Ans:ICON
13.With which indain mobile maker did intel make xolo ?
Ans:LAVA
14.What did they create ?


Ans:PHP
15. A X is a type of digital media consisting of an episodic series of audio, video, PDF, or ePub files subscribed to and downloaded through web syndication or streamed online to a computer or mobile device. Identify X ?
Ans:Podcast
16.Identify the author


Ans:Andrew Tanenbaum
17. Discontiuned on December 15,2011 to make way for Google Plus.Identify the service
Ans:Google Buzz
18.Had to leave yahoo as it was found that he did not really have a degree and his degree was fake.Identify the person ?
Ans:Scott Thompson
19.Bob Young and Marc Ewing started what in 1993 which has made signicant contributions in the world of linux?
Ans:RedHat
20.Identify



Ans:MAC OS



TCS IT Wiz 2012 Banglore Prelims


1.Apple:Siri :::  Samsung : _________ ? 
Ans:S Voice
2.What is Southwestern Bell Corporation now better known as ?
Ans:AT&T
3.Name her or identify the company associated with her? 

Ans:Pricilla Chan (Facebook)
4.Identify this Game


Ans:Travian Wars
5.Which company created the app "Velu the Wleder",which is designed to help kids who drop out of school
Ans:TCS
6.What is Android 4.1 codenamed ?
Ans:Jelly Bean
7.What was originally called 'Project Natal' ?
Ans:Kinect
8.Identify the company associated with her ?


Ans:Yahoo
9.Which Social Network now enables you to create Social Networks ?(options
Orkut , Ning , Baidu )
Ans:Ning
10.What is this service called ?

Ans:Facetime
11.Which word denote 1021 ?
Ans:Zettabyte
12.Who authored “Why the future doesn’t need us” who also happens to be the co-founder of SUN.?
Ans:Bill Joy
13..Peter Shu founded what? (Storage Company)
Ans:Transcend
14.Drew Houston conceived the idea after repeatedly forgetting his USB Flash drive while he was a student at MIT. What creation did this lead to?
Ans:Dropbox
15.Which gaming company now owns pogo.com ?
Ans:Electronics Arts
16.Identify the logo


Ans:Verisign
17.What is a .srt file used for?
Ans:for Movie Subtitles
18.What is  macsyma, a programming language used for?
Ans:Algebra
19.Identify this device



Ans:Nintendo DS
20.Name the game which is being used by scientists to study compaction of granular matter.It is used widely to study the thermodynamics of nano particles.
Ans:Tetris

















































7 comments:

  1. thanks a lot for these wonderful feast

    ReplyDelete
  2. thanks for giving us many information

    ReplyDelete
  3. thanks a lot dude(s)

    ReplyDelete
  4. Thanx a lot 4 ur valuable info

    ReplyDelete
  5. THANKS A LOT IT HELPED WE A LOT DUDE

    ReplyDelete